Kristýna Mastná

text autorky

Luxusní a krásná lokalita. Neopakovatelný výhled na Břevnovský klášter a jeho zahrady pohlcující ruch města. Současně výhled do ulic s barevným městským koloritem. Ideální místo pro obyvatele, kteří se rádi vrací zpět domů do klidného prostředí. Nevýhodou může být delší pěší dostupnost k MHD. Navrhuji zde tři viladomy se soukromými předzahrádkami, měřítkově zohledňuji rodinné domy s bytovými soubory.

Pozemek je z jedné strany obehnán klášterní zdí, přesto její výška umožňuje krásné výhledy. Vzhledem k povaze mého návrhu jsem zídku navrhla kolem celé parcely za účelem vytvoření polosoukromého prostoru pro obyvatele viladomů. Na pozemek lze vstoupit  z  horní části parcely, odkud je také nejlepší pěší dostupnost na zastávky MHD. Druhý vchod se nachází ve spodní části parcely a je přístupný schody. Lze po nich také sejít do ulice vedoucí ke klášterní zahradě.

Rozdělení domů na pozemku zohledňuje roztříštěnost okolí. Průhledy mezi jednotlivými domy umožňují výhledy do klášterní zahrady nejen obyvatelům, ale i náhodným kolemjdoucím. Domy jsou od sebe dostatečně vzdáleny a každý je vždy o polovinu pootočen směrem k zahradě, čímž kopíruje tvar pozemku a zároveň umocňuje výhledy do klášterní zahrady. Všechny tři viladomy mají vizuálně totožný charakter, v každém patře se však nachází jiný počet bytů od jednoho až po maximálně čtyři. Vzhledem k atraktivnosti parcely jsem navrhla hlavně větší luxusní byty s výhledy na Břevnovský klášter. Dispozice bytů jsou 2+kk až 7+1 - největší byt zaujímá celé jedno podlaží.

V půdorysném uspořádání jsem zamýšlela hlavně propojit vnitřní a vnější prostor. Žádný z bytů orientovaných do zahrady nepostrádá kontakt s exteriérem prostřednictvím lodžie. Základní myšlenkou mého návrhu byl průhled ze vstupní haly, skrz obývací pokoj či kuchyňský kout směrem k lodžii nebo oknu. Další důležitým parametrem mého projektu bylo striktní rozdělení bytu na noční a denní zónu, přičemž  jsem většinou orientovala obytný prostor na jižní stranu směrem do zahrady. Byty ve spodním patře mají k dispozici soukromé předzahrádky orientované na jih a obehnané živým plotem.

Viladomy jsou navrženy v rámci kombinovaného konstrukčního systému.  Změny v dispozicích lze realizovat na žádost klientů pomocí flexibilních příček. V návrhu se již počítá s propojováním jednotlivých prostorů pomocí posuvných dveří.

Fasáda je provedena z jemných bílých cihel s běhounovou vazbou. Hlavní vstup je lemován vystouplou cihelnou šambránou. Dřevěná francouzská okna umocňují kontakt s exteriérem. Zábradlí jsem volila jednoduché, nepoutající zbytečnou pozornost. Plechová valbová střecha s nízkým sklonem umožňuje provádění instalací.

Fasáda orientovaná na sever se do ulice méně otevírá. Působí dojmem stabilního a jistého domu. Na opačné straně jsem fasádu více rozčlenila lodžiemi a v nejvyšším patře balkonem, čímž se dům v maximální míře otevírá zahradě a slunci.

Na pozemku je k dispozici herní prostor pro děti a relaxační prostor pro dospělé s lavičkami a květinami. Do těchto prostor i mezi domy jsem zakomponovala opakující se arkádové prvky, vycházející z podobně řešených rastrů použitých v nejbližšm okolí Břevnovského kláštera. Arkády poskytují oporu popínavým druhům vistárií, květoucím po celý rok a zajišťujícím vítaný stín.

Parkovací stání je řešeno podzemními garážemi, do kterých se vjíždí ze spodní části pozemku. Návštěvníci mohou parkovat na pozemním parkovišti v horní části soukromé parcely.

Půdorys 2. NP

Půdorys 1. NP

Půdorys 4. NP

Půdorys 3. NP

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - atelier kuzemenský
logo extranet.jpg

© 2020 | All Rights Reserved | Ing.arch. Michal Kuzemenský |  Ing. et Ing.arch. Petra Kunarová | Fakulta architektury ČVUT v Praze | Faculty of Architecture Czech Technical University in Prague | Zloženie 100% bavlna