Anna Zíková

text autorky

Co kdyby sis mohl lehnout v centru Prahy na pláž, sednout na obří molo a máchat si nohy v řece, nebo si klidně v tý řece zaplavat, hrát si mezi tryskama a mlžítkama s dítětem, nebo si tam hrát sám, chodit bosej v trávě, rotovat ve venkovním bazénu, zahrát si ve stínu petanque, koukat na těla v plavkách kukátkem, nebo klidně bez něj, dát si kafe a při tom pozorovat plavce v hale, uplavat spoustu bazénů a skoro vyplivnout duši, vypustit děti do dětskýho bazénu a sám si trochu odpočinout v bazénu klidnějším, dát si pivo a párek na koupáku a zajíst to nanukem…

Centru města chybí bazén, kde budou ještě před oficiální otvíračkou trénovat smíchovští plavci, dopoledne se tam budou žáci okolních základních a mateřských škol seznamovat s vodou, bude to místo, kam si člověk skočí o polední pauze tak trochu místo oběda, nebo po práci,  místo, kam vezme táta po škole děti a o víkendu babička vnoučata na přírodní koupaliště bez nutnosti jezdit za město. Místo zábavy, ale i melancholie a tichosti. Taková pohybová, vizuální i odpočinková terapie. Městskej bazén. S plovárnou. Pro všechny. Bude to místo, kam dojdeš z práce, nebo školy pěšky a pak svištíš domů tramvají, nebo na půjčenym kole.

Bazén nemá bejt bludiště. Protože v bazénu se plave a v bludišti se bloudí. A ne naopak. Snažila jsem se minimalizovat odbočování v chodbách tak, aby člověk mohl jít rovnou (skoro)rovně do bazénu. Aby se mu při tom neztratilo dítě a aby se neztratil ani už trochu pomatenej děda.


Prostory jsou propojeny vstupní halou, která probíhá skrz všechna podlaží. Dům je zónován. Je tu samostatný okruh pro výukový bazén a zvlášť pro veřejnost. Oddělen je i okruh pro plovárnu. Sdružená jsou pak pracoviště zaměstnanců, technické zázemí a provozy bistra s venkovním občerstvením. 

Na jižní straně pozemku je umístěn venkovní bazén a dětská brouzdálka, aby bylo okolí bazénu dostatečně slunečné po co největší část dne. Na severu jsou pak prostory pro sportovní vyžití ve stínu stromů. Východní strana je věnována přírodnímu koupališti se slunnou pláží a dřevěným molem, kde je téměř po celý den příjemný polostín.

Dům je z železobetonu a celý omítnut hrubou bílou omítkou. Konstrukční systém je stěnový a bazénová hala je překlenuta za pomocí podélných kleneb a příčných podpůrných trámů. Na střeše jsou kruhová okna, která zenitálně přisvětlují hlubokou bazénovou halu, nebo třeba tělocvičnu. Pod částí se sportovišti je nádrž na dešťovou vodu, která je následně využívána na zavlažování travnatých ploch a splachování.

Dům je i jinde proděravěn kruhovými okny. Jejich rozměry jsou voleny tak, aby reagovaly to, co se děje uvnitř. To vytváří na fasádě kompoziční bloky oken. V hale jsou to velká kruhová okna, přičemž první z nich nechává nahlédnout do haly kolemjdoucí a druhé umožňuje lidem z ochozů haly vyhlédnout naopak do ulice. Malá okna v klidném odpočinkovém bazénku zachovávají přiměřené přítmí a zároveň umožňují lidem z plovárny nepozorovaně nakouknout dovnitř. Uskočená velká okna do výukového bazénu pak zajišťují dostatečné osvětlení pro výuku i dětské hry. Jedinou výjimkou z kruhových oken jsou vertikální okna na fasádě orientované k řece, která umožňují dostatečný výhled na Prahu na protějším břehu a osvětlení poměrně hluboké bazénové haly. Tato okna se zařezávají do kšiltu domu a tvoří zde reliéf.

Kšilt je nejvýraznějším prvkem domu.  Jeho zmenšená varianta se objevuje i u hlavního vstupu. A pod touhle kšiltovkou má ten barák krajku. Protože je to sice hodně přímej a drsnej borec, ale vlastně v jádru dost citlivej.

Maternity Centre at Letná

by Lea Koncerová

A house where a child is born means a house, where I feel safe myself. A house that is firm, a stable and at the same time an intimate and a fragile one. The key for my design was to find a balance between an intimate environment reminiscent of a home and a character of a public institution. Together, the house is a projection of a spiritual dimension, mystery and sacredness of birth.

Theme

Over the last century, the site of birth gradually changed location from home to a hospital environment. Childbirth has become much more controlled and safe; thanks to medical care the risk has been minimized. But the frequency of interventions in the process of birth, level of medicament intake and number of Caesarean sections have been rising too. Today there is an increase of women, who would prefer other than hospital care. Since mid-1970s one of the possible alternatives started to evolve typologically – a maternity house or centre. It provides an opportunity of a natural birth supervised by midwives in an environment that is closer to a home.

Urbanism

The site at the edge of Letná park is exceptional both for its view over the historical centre of Prague and for its captivating urban context. The plot - that today provides an entrance and a front garden to municipal policlinic – is surrounded by an open urban block from two sides and by a park with an alley of plane trees. I situate the maternity centre on the edge of the exiting block where the Frantisek Krizik street meets the plane tree alley. Its orientation the house copies the northern limit of the plot, while it allows open views of the historical centre down the slope towards west and it helps to turn away from the adjacent windows of the nearby existing building. Thanks to the terrain shift the underground floor is fully sunk bellow the street level. This floor containing a multipurpose hall works like a pedestal fully open towards west on the side with the best view. It creates a garden enclosed from three sides that guarantees a feeling of privacy on an exposed place. On the roof of the universal hall there is a generous terrace with a view.

Maternity Centre

The inner structure of the house is simple and clear. The basis is Palladian-like subdivision of the square plan in nine parts. Towards west the house is open to views, the rooms are more generous and larger here. This principle is also rewritten in the façade – on east the openings are smaller, the windows get slightly larger towards the western open façade.

 

I situate the more private part of the house in the upper two floors – the birth rooms with daily room for midwives on the first floor and the hotel rooms in the second one. The plans design is based on a similar principle – the rooms in the corners are complemented with a more open living room space that is connected to the staircase. Passing through the levels of the building one is exposed to views of the city of Prague. The two upper floors set back from the main façade to create a terrace in front of birth rooms and to respond in volume to the proximity of the policlinic building.

 

The entrance hall is visually connected with the multipurpose hall and with the garden via open atrium. The reception hall is directly connected with administration and examination rooms of midwives. The pedestal of the house contains a library and two halls that provide space both for exercises and for education of paramedics and for the public.

 

The overall regularity i inscribed in the expression of the house. The division of wooden window frames with white chambranles contrasts the grey polished plaster. The simple and compact form of the house vertically culminates in an articulated cornice with cove moulding. Half-sunk pedestal part of the house is different materially and formally. The meaning of the difference is mainly tectonic – the arch elements of window frames and the brick façade attach the building to the ground.

 

The structural design is based on steel concrete peripheral wall that is reinforced by the vertical cores and two inner columns. Car stacker system at the existing parking site of the ambulances serves all employees. Reorganizing the system of parking at Skalecká street the project offers two emergency parking places in front of the entrance of the maternity centre.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - atelier kuzemenský
logo extranet.jpg

© 2020 | All Rights Reserved | Ing.arch. Michal Kuzemenský |  Ing. et Ing.arch. Petra Kunarová | Fakulta architektury ČVUT v Praze | Faculty of Architecture Czech Technical University in Prague | Zloženie 100% bavlna