top of page
Search
  • michal kuzemenský

ZADÁNÍ ZIMNÍHO SEMESTRU 2023




BYDLENÍ LIBEŇ


Přesouváme se do Libně. Nenavrhujeme blok mezi ulicemi. Navrhujeme ulici mezi bloky.


Ulice vede mezi dvěma pozemky, velikosti menších městských bloků. Na ně navrhneme dům … nebo domy. Budou to bloky, boďáky, strukturáče, srostlice, divňáče, rodináče, viláče? To zatím nevíme. Spousta křoví, stromů, chatiček, garáží na parcele a kolem je husté komponované město, pět pater a víc. Omítka. Okna. Půjde to dohromady?


Do domu se tentokrát bude muset vejít více práce, dílen, víc králíků, lam, koz a slepic … a dětské skupiny. Na to přijdeme. („Productive City“)


Bydlení jako vždy. Bude méně důležité, kdo je investor. Pracovně je to sdružení kapitálu - diverzifikovaný zdroj peněz: 1.město/městská část/stát, 2.družstvo a 3.soukromý kapitál. Jak se o to podělí, není naše práce. To zvládnou. Zákony? Stále špatný. Nevadí.


Budeme navrhovat standardní bydlení. Nejvíce bude 3+1 dvou velikostních kategorií, 2+1 také tak, maximálně 10% garsonek 1+1 (žádný landlords) a 4+1 nižší velikostní kategorie. Rodin s jedním nebo dvěma dětmi je nejvíce. Malý byt nerovná se levný.


Dům není jen pro mladý, není jen pro starý, není jen startovní a není jen pro hasiče a učitele. Dům je dům. Distribuce bytů tomu odpovídá. Část bytů nájemních, část v soukromém vlastnictví. Nezanedbatelná část komunitních bytů. Pro seniory, studenty a nejádrové rodiny. To si během semestru popíšeme co to je. Ty byty teda. Distribuce bytů, sociální výměr, dotace, příspěvky a podobně zůstanou za dveřmi bytu, neprojeví se na architektonické skladbě.


Ulice. Její začátek je náměstí mezi původními bloky. To též soft navrhneme, takhle je to totiž ostuda. Pokračuje mezi naše dvě/jednu parcelu, tam bude ulice součást návrhu domů a budeme hodně navrhovat a navrhovat … a navrhovat. Ulice končí za železničním viaduktem, na břehu Rokytky. Druhé těžiště. Z této stany budeme parcelu teprve otvírat, spojení je dlouhodobě ukryto a zavřeno privatizací nábřeží (!). Vyústění … a stejně tak vstup do území. Dvojitá pointa.


Parkování podle redukované vyhlášky plus náhrada zbouraných garáží.


A budou též verandy, opravdu velké lodžie, protože skoro nic to nestojí a o hodně zvyšují kvalitu bydlení.

Na všechno ostatní přijdeme během semestru.


Společné představení zadání bude probíhat v pondělí 18.9.2023 dle školních regulí.

Práce je vypsána jako: ATBS | ATZBP | ATSS |ATVZ | ATV | DP


Po dohodě bereme svoje bývalé studenty na zadání ATRN a DSN (diplomní seminář)-


· Výběr studentů probíhá on-line dle portfolia.

· Zájemci o toto zadání a studium v našem atelieru, prosím posílejte svá digitální portfolia (max 20MB.pdf) na oba maily Michalovi: michal.kuzemensky@gmail.com michal.kuzemensky@rearchitekti.cz

Odpovíme všem nejpozději do 19.9.2023 večer.


Start semestru je pondělí 25.9. 2023 ve 14:00 v atelieru 644.


WE LOVE SPORT



















































































































































































































































































































































































































bottom of page